National Trust at Giant's Causeway

National Trust at Giant's Causeway

TreadRight worked with the National Trust to enhance the visitor experience through conservation and protection as well as the rebuilding of the new sustainable visitors centre.

Objective

Located in County Antrim in Northern Ireland, the Giant’s Causeway is a series of unique basalt columns that formed centuries ago as a result of volcanic activity. In 2000, the site’s Visitor Centre was lost in a devastating fire. In its place, the National Trust sought to develop a new, world-class Visitor Centre, improve trails and preserve this iconic site for everyone to enjoy.

Impact

TreadRight worked with the National Trust, a UK-based organisation charged with the care of the site, to enhance the visitor experience through conservation and protection as well as the rebuilding of the new sustainable visitors centre.

The support allowed the National Trust to build a new sustainable Visitor Centre. In less than two years the National Trust was able to secure planning permission and take huge steps in turning the award-winning design into reality.

The highly anticipated £18.5-millon Visitor Centre took 18 months to complete, opening in July 2012. The Giant’s Causeway Visitor Centre now includes exhibition spaces, a cafe and shops. Walkways and trails around the site have also been upgraded, with the addition of a new accessible cliff-top walk for families and people with disabilities, allowing everyone to explore more of this mythical and breathtaking site.